Krem do stóp idealny

W związku z nadchodzącym sezonem letnim wybrałam się na pedicure w celu zrobienia „generalnych porządków” ze stopami. Podologiem okazała się przemiła Pani Magda, którą serdecznie pozdrawiam. Oczywiście poza okazjonalnym wyjściem do kosmetyczki wypadałoby codziennie dbać o stopy. Nie wiem jak u Was, ale niestety u mnie stopy to moja pięta Achillesowa. Przyznam się szczerze, że nienawidzę kremować stóp, ponieważ trzeba czekać, aż krem się wchłonie. Ja nigdy nie wytrzymuję tego czasu i po chwili mam stopy obklejone wszystkim co znajduje się na podłodze, a to powoduje że muszę je ponownie umyć, no i zmyć dopiero co nałożony krem. 

Wracając do mojego pedicure, to właśnie Pani Magda pokazała mi rozwiązanie tego problemu – krem który doskonale się wchłania, a do tego świetnie pielęgnuję skórę stóp. Tym specyfik okazał się krem firmy Allpresan no i oczywiście postanowiłam zrobić naturalny odpowiednik tego specyfiku i wydaje mi się, że osiągnęłam swój cel. Sukces ukryty jest w użytym emulgatorze, który umożliwia powstanie trwałych emulsji O/W przy niskim stężeniu fazy olejowej. Do tego bardzo upraszcza procedurę przygotowania kremu. Zastosowałam tutaj bazę samoemulgującą dostępną tutajTak jak w oryginale, krem zawiera 15 % mocznika, działającego złuszczająco oraz nawilżająco. Znajdziesz tu również kwas mlekowy, który stabilizuje mocznik oraz delikatnie złuszcza naskórek. Macerat z żywokostu oraz olej z wiesiołka mają za zadanie odpowiednio natłuścić oraz przyspieszyć regenerację skóry. Pozostałe składniki zostały dobrane, tak żeby przeciwdziałać potliwości stóp oraz rozwojowi bakterii i grzybów.

Przepis

Ilość: 50 ml        Czas przygotowania: 15 minut         Trudność: Łatwe

Sprzęt: Zlewka 200 ml, łyżeczka, waga z dokładnością do 0,1 g, łaźnia wodna (garnek z wodą), słoik 50 ml, opcjonalnie termometr ze skalą do 100° C.

Faza wodna
• Baza emulgująca z oleju z pestek moreli     4,0 g
• Hydrolat z drzewa herbacianego     22,0 g
• Mocznik     6,0 g

• Wyciąg z aloesu     2,0 g
• Gliceryna     1,2 g
• Kwas mlekowy 80 %     1,6 g

Faza tłuszczowa
• Macerat z żywokostu      1,2 g
• Olej z wiesiołka     2,0 g

Dodatki
• Konserwant     DHA-BA     10 kropli
• Olejek eteryczny z drzewa herbacianego     3 kropli
• Olejek eteryczny z lawendy     2 krople
• Olejek eteryczny z cytryny     2 krople

Do zlewki odważ hydrolat oraz mocznik i podgrzej je w łaźni wodnej do temperatury 75° C. Do pomiaru możesz użyć specjalnego termometru, ale możesz to również zrobić „na oko”. Kiedy w garnku pojawią się bąbelki na dnie, które zaczynają się odrywać, temperatura wody wynosi około 70° C. Wyjmij podgrzany hydrolat, dodaj do niego bazę samoemulgującą i mieszaj za pomocą łyżeczki do czasu, aż powstanie mleczna emulsja przypominająca konsystencją budyń. Jeśli baza nie będzie chciałam się rozpuścić, wsadź ją na chwilę do łaźni. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj olej oraz macerat i dokładnie wymieszaj. Kiedy emulsja będzie jednorodna dodawaj stopniowo glicerynę, wyciąg z aloesu i kwas mlekowy. Po każdym z tych składników dokładnie wymieszaj krem. Na koniec dodaj konserwant oraz olejki eteryczne, dokładnie wymieszaj i przenieś krem do słoiczka.

Sposób użycia: Nałóż krem na czyste i osuszone stopy, a po chwili mazidło całkowicie się wchłonie. Krem daje najlepsze efekty przy codziennym stosowaniu.

stóp

 

2 przemyślenia nt. „Krem do stóp idealny

Dodaj komentarz