Krem – krok po kroku

  1. Podziel składniki na fazę wodną, tłuszczową oraz dodatki.
  2. Do jednego naczynia odważ fazę wodą, do drugiego fazę tłuszczową, a dodatki odłóż na bok.
  3. Rozgrzej garnek z wodą (woda na wysokości około 2 cm od dna) i wsadź do niego obie zlewki z fazami.
  4. Podgrzej naczynka z zawartością, od czasu do czasu mieszając, aż do roztopienia się składników fazy tłuszczowej. Nie przekraczaj temperatury 60-65 stopni C (w dużej mierze temperatura uzależniona będzie od użytego emulgatora).
  5. Kiedy fazy będą gotowe wyjmij zlewki z prowizorycznej łaźni wodnej i dodaj cienkim strumieniem fazę wewnętrzną (ta, której jest mniej) do fazy zewnętrznej (ta której jest więcej), cały czas mieszając całą zawartość zlewki z emulsją mini-mikserem.
    1. UWAGA: jeżeli przygotowujesz małą ilość kremu, poniżej 40 g, a twoją fazą wewnętrzną jest faza olejowa, dobrze jest odwrócić kolejność dodawania, czyli dodać fazę wodną do tłuszczowej, ponieważ w odwrotnej sytuacji ilość straconych tłuszczy (tężenie na ściankach naczynia podczas dodawania przez ochładzanie się układu) byłaby stosunkowo duża i miała by spore znaczenie dla ostatecznego składu kremu. Podsumowując, przy typowym kremie O/W w ilości poniżej 40 g należy dodać wodę do tłuszczy, przy ilości powyżej 40 g tłuszcze do wody. Jakie to ma znaczenie? Emulsja jest stabilniejsza kiedy przygotowujemy ją „lege artis”, ale jeżeli odwrócimy kolejność i będziemy powoli dodawać fazę zewnętrzną, krem również będzie stabilny.
    2. WAŻNE: Podczas mieszania nie dociskaj mieszadła do dna ani ścian naczynia, bo prędkość mieszania będzie za niska. Mieszaj całą powierzchnię kremu. Szybkość dodawania fazy zewnętrznej nie może być za duża (ryzyko rozwarstwienia kremu) oraz za mała (obniżenie się temperatury układu, przez co niepowstanie emulsji i rozwarstwienie).
  6. Mieszaj krem, aż do obniżenia się temperatury i jednoczesnego zgęstnienia. Czas zależy od ilości przygotowywanego mazidła, od 1 do 5 minut.
  7. Kiedy krem osiągnie temperaturę ciała, dodaj stopniowo składniki fazy dodatków w kolejności od najwyższej wagi do najniższej.
  8. Krem może być użyty zaraz po przygotowaniu, ale swoją ostateczną konsystencję osiąga po około 24 godzinach.